Radiatiile medicale

Cand vine vorba despre efectuarea unei radiografii in scop medical pacientii trebuie sa stie ca dintre toate tipurile de radiografii, cele dentare folosesc cele mai mici doze de radiatii iar odata cu aparitia tehnologiei digitale aceste doze s-au redus si mai mult, echivalentul dozei absorbite in momentul unei investigatii radiologice dentare fiind similar cu al unei expuneri de cateva minute la soare. Oamenii sunt expusi radiatiilor permanent in viata de zi cu zi, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile) fara ca ei sa realizeze. Efectele lor asupra organismului sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase.
De exemplu, oamenii care calatoresc cu avionul se expun radiatiilor cosmice intr-o masura variabila in functie de altitudinea si latitudinea la care se efectueaza zborul. Un studiu asupra dozei de radiatii cosmice inregistrate in timpul zborului cu avionul arata ca un zbor de 3,5 ore cu avionul echivaleaza ca doza de radiatii cu efectuarea a 4 radiografii panoramice dentare (ortopantomografii) sau 12 radiografii retroalveolare (periapicale).

Principiul ALARA care guverneaza expunerile la radiatii si pe care noi il respectam cu strictete in centrele SANDENT arata clar ca dozele folosite trebuie sa fie atat de mici incat sa nu pericliteze rezultatul obtinut, in cazul nostru acest rezultat este radiografia dentara digitala, deoarece o imagine corecta va aduce pacientului mult mai multe beneficii, conducand la un diagnostic corect si la un tratament corespunzator. De aceea pacientul trebuie sa respecte indicatiile medicului si sa realizeze radiografiile dentare recomandate fara frica de a se iradia excesiv, total nejustificata mai ales cand se realizeaza radiografii digitale.

Spre comparatie puteti consulta tabelul:

Computer Tomograf Standard1200 – 3300 μSv
Radiografie Panoramica Digitala (ortopantomografie)6,7 – 7 μSv
Radiografie Dentara Retroalveolara Digitala (periapicala)2 – 3  μSv
Doza medie de radiatii emisa de CBCT20 – 250 μSv